Блог Права Дарьи Аккерман
Переведення працівника на неповний робочий день

Переведення працівника на неповний робочий день

 

Відповідно до ст. 50 КЗпП України нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.
Тобто, стандартний робочий тиждень — це п'ять робочих днів з 8-годинним робочим днем та два вихідних дні. 

За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень, що передбачено ст. 56 КЗпП України.
Для кожного працівника це встановлюють окремо у наказі.
Отже, працівник може працювати не 8 годин, а 4 години на день. Або може працювати неповний робочий тиждень, наприклад, не п'ять днів, а три. При цьому не заборонено установити неповний день і тиждень одночасно.

В залежності від того, хто ініціатор такого переведення, процес оформлення його різний.
Якщо сам працівник - то він пише заяву, а роботодавець видає відповідний наказ та вносить зміни у трудовий договір.

Якщо переведення здійснюється за ініціативою роботодавця - ця процедура дещо триваліша.
Відповідно до ст. 32 КЗпП України про встановлення або скасування неповного робочого часу - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці. При цьому передувати переведенню на неповний робочий час повинні зміни в організації виробництва і праці. 

Якщо працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 цього Кодексу.

Оплата праці на умовах неповного робочого дня провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Тобто, за ним зберігається право на відпустку, лікарняний.

Врахуйте, за оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання ним роботи повний робочий час, установлений на підприємстві - передбачена відповідальність у вигляді штрафу, що передбачено ст. 265 КЗпП України.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-09 11:17:00
true
Відео Дня









Архів Новин