Блог Права Дарьи Аккерман
Пенсіонер влаштувався на роботу. Які наслідки?

Пенсіонер влаштувався на роботу. Які наслідки?

 

Розмір пенсії кожного пенсіонера визначається індивідуально з урахуванням набутого страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено внески.

Відповідно до ст. 85 ЗУ "Про пенсійне забезпечення" (далі - Закон), пенсії виплачуються без урахування одержуваного заробітку (прибутку).

Тобто, особа, яка отримує пенсію (пенсіонер) має право продовжувати працювати або влаштуватись на нову роботу (крім пенсіонерів, які отримують пенсію за вислугу років).

Розмір призначеної пенсії переглядається (перераховується) за правилами, визначеними законодавством.

А саме. Статтею 69 Закону передбачено, що пенсіонерам, які пропрацювали після призначення пенсій за віком або інвалідністю не менш як 2 роки з більш високим заробітком, ніж той, з якого було обчислено пенсію, встановлюється за заявою пенсіонера новий розмір пенсії виходячи з більш високого заробітку, який визначається за 2 роки роботи підряд після призначення пенсії. Окрім цього, пенсії працюючим пенсіонерам "індексуються 50х50” за загальновизначеними правилами.

ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” зобов’язує кожну застраховану особу повідомляти про зміни, зокрема, і щодо працевлаштування. 

Відразу хочемо заспокоїти, що законодавством не передбачено жодних штрафів для пенсіонерів, які працевлаштувались, але не повідомили про це Пенсійний фонд.

Хоча зазначаємо, що таке повідомлення перш за все діє саме в інтересах пенсіонера, оскільки пенсія визначатиметься з урахуванням нових даних, зокрема більшого заробітку. 

Щодо повернення надміру виплачених сум, то тут закон передбачає можливість повернути неналежні пенсіонеру суми добровільно. В протилежному випадку, відрахування буде проводитись на підставі рішення органу, що призначає пенсію, в розмірі не більше 20 процентів пенсії понад відрахування з інших підстав.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

2020-09-03 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин