Блог Права Дарьи Аккерман
Отримання паспорта громадянина України в 14 років

Отримання паспорта громадянина України в 14 років

Отримання паспорта громадянина України  в 14 років

 

 

Кожна дитина, яка досягла 14-річного віку, зобов’язана отримати біометричний id-паспорт громадянина України, а в 18 років замінити «АйДі» картку на нову.

Для оформлення документа потрібно звернутися в Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) або до територіального підрозділу Державної міграційної служби («паспортний стіл») за місцем проживання.

Для отримання id-паспорта у віці 14 років потрібні такі документи:

- паспорти батьків;

- свідоцтво про народження;

- довідка про реєстрацію місця проживання.

Довідка про реєстрацію місця проживання дитини видається одному з батьків. Для отримання довідки мати чи батько звертаються у ЦНАП. Щоб прискорити процедуру видачі документа, рекомендується заздалегідь отримати «Картку прописки» (Форма № 16) в своєму ОСББ або ЖЕКу.

Якщо батьки розлучені, при подачі документів на «АйДі» паспорт необхідно додатково надати свідоцтво про розлучення (у цьому випадку документи приймаються тільки з одним паспортом — матері або батька).

Згідно чинного законодавства, після досягнення 14 років потрібно обов’язково встигнути отримати паспорт в строк до 1 (одного) місяця. Перевищення зазначеного терміну є порушенням, відповідальність за яке передбачена статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Покарання за несвоєчасне отримання паспорта у віці 14 років перший раз можливе тільки у формі попередження.

Штраф за відсутність паспорта по ст. 197 КУпАП може бути накладено в будь-якому віці, але тільки за умови повторного вчинення правопорушення протягом року (якщо громадянин вже притягувався до відповідальності за вказаною статтею, але паспорт так і не отримав). 

Несвоєчасне отримання паспорта школярем призводить до неможливості реєстрації на Зовнішнє незалежне оцінювання і є підставою для відмови у допуску до ЗНО через відсутність ID-картки (стосується і тих учнів, які складають ЗНО після 9 класу).

 

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

2020-09-09 11:02:00
true
Відео Дня









Архів Новин