Війна в Україні Життя
Нові правила перетину кордону для чоловіків від 18 до 60 років

Нові правила перетину кордону для чоловіків від 18 до 60 років

В Україні продовжує діяти режим воєнного стану, а це означає, що більшість чоловіків віком від 18 до 60 років не мають права залишати території країни. Однак є й винятки. 

Про це повідомили у Держприкордонслужбі України. 

  • Зняття з обліку за станом здоров'я

Залишити територію України можуть чоловіки, які зняті з військового обліку за станом здоров'я. Підставою для зняття з обліку є оформлена інвалідність або рішення медичної комісії щодо непридатності до військової служби. 

  • Тимчасово непридатні

На підставі довідки про інвалідність або укладання військово-лікарської комісії можна отримати статус тимчасової непридатності до військової служби строком до 6 місяців. 

  • Троє та більше дітей

Чоловіки, які піклуються про трьох і більше дітей віком до 18 років, можуть виїжджати за кордон. Навіть якщо діти від різних шлюбів.

  • Батьки-одинаки

Чоловіки, які самостійно виховують дитину до 18 років, мають право виїхати за кордон. Для цього їм потрібно пред'явити свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про смерть матері або рішення суду про позбавлення матері батьківських прав, документ про визнання матері як зниклої безвісти або оголошення матері померлої.

  • Чоловіки з інвалідністю

Громадяни України з інвалідністю І-ІІІ групи можуть перетинати кордон за наявності довідки за формою №157-1/о, посвідчення, яке підтверджує статус інваліда, пенсійного посвідчення або документа, що підтверджує призначення соціальної допомоги.

  • Супровід

Чоловіки можуть виїхати за межі України, якщо вони супроводжують особу з інвалідністю І чи ІІ групи, а також їдуть для догляду за хворими батьками, дружиною чи дітьми.

При цьому перетнути кордон вони можуть лише у супроводі хворого, без нього — навіть за наявності документів не випустять.

  • Наявність постійного місця проживання за кордоном

Виїхати за кордон можуть українці, які постійно проживають в іншій країні і мають відповідні позначки в паспортному документі.

  • Військові

Поранені військові та військовослужбовці, які проходять військову підготовку за кордоном, можуть залишати територію України для навчання, лікування та реабілітації.

Для цього потрібне відповідне направлення на лікування за кордон та лист від МОЗ про те, що іноземна установа охорони здоров'я приймає українця на лікування.

  • Водії та волонтери

Кордон можуть перетинати водії компаній, які мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажів. Інформація про таких водіїв обов'язково має бути внесена до інформаційної системи «Укртрансбезпеки».

Також виїжджати за кордон можуть водії-волонтери, які перевозять вантажі для ЗСУ, медичні вантажі, гуманітарну допомогу.

  • Працівники залізниці та моряки

Працівникам залізничного транспорту, а також морякам, які працюють на міжнародних рейсах, дозволено залишати територію України.

Перетинати кордон можуть моряки, які працюють на морських суднах, судах внутрішнього плавання або підготовку на судах.

Щоб виїхати за кордон, їм потрібно показати трудовий договір, лист судновласника чи оператора про намір укласти контракт.

  • Спортсмени та діячі культури

Дозволено залишати Україну спортсменам, тренерам, спеціалістам з підготовки до участі в офіційних змаганнях та тренувальних зборах. Для виїзду потрібно отримати рішення Міністерства спорту щодо включення до складу учасників змагання тощо.

Читайте також:

На Дніпропетровщині винесли вирок солдату, який погрожував вбивством молодшому лейтенанту;

Хабарі за виїзд на окуповану територію: В Запоріжжі поліцейські повідомили про підозру трьом членам ОЗГ;

Удари по мирним містам не припиняються: ситуація в Дніпропетровській області станом на ранок 13 січня

2023-01-13 15:30:00
true
Відео Дня









Архів Новин