Блог Права Дарьи Аккерман
Несплата аліментів

Несплата аліментів

Несплата аліментів

 

Відповідно до Сімейного кодексу України розмір аліментних зобов'язань батьки можуть визначити добровільно. В іншому випадку аліменти можна стягнути через суд.

Несплата аліментів призводить до виникнення заборгованості, за що законодавством України передбачено цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність, а, також, ряд заходів спрямованих на стягнення заборгованості з боржника.

Цивільна відповідальність передбачає стягнення отримувачем аліментів з боржника неустойки (пені) за несплату аліментів, у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості, дане право закріплене у ст. 196 Сімейного кодексу України.

Адміністративна відповідальність передбачає: суспільно корисні роботи, обмеження у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання (ст.ст. 183-1, 31-1, глава 31-А КУпАП, ст. 71 Закону України “Про виконавче провадження”).

Кримінальна відповідальність передбачає: покарання у вигляді громадських робіт на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин, арешт на строк до трьох місяців або обмеження волі на строк до двох років (ст. 164 Кримінального кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 196 Сімейного кодексу України відповідальність за прострочення сплати аліментів настає в тому випадку, коли така заборгованість виникла з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду.

Тобто, якщо заборгованість виникла з незалежних від останнього обставин (хвороба, помилка бухгалтера, фактична неможливість здійснювати виплати з інших поважних причин), пеню на неї нараховувати не можна. 

Що стосується кримінальної відповідальності за несплату аліментів, то однією із вагомих підстав для притягнення до такої відповідальності є злісний характер ухилення від сплати аліментів на утримання дітей, що може виражатись у  будь-яких діяннях боржника, які спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо).

Відповідно до ч. 9 ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження», за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови:
1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

 

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

 

2020-09-05 11:04:00
true
Відео Дня









Архів Новин