Блог Права Дарьи Аккерман
Ненадання компенсації за роботу у вихідний день. Чим це загрожує роботодавцю

Ненадання компенсації за роботу у вихідний день. Чим це загрожує роботодавцю

 

Відповідно до ст. 72 КЗпП України робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Якщо роботодавець та працівник дійшли згоди про надання іншого дня відпочинку, але роботодавець не надає відгул. В такому випадку, роботодавцю загрожує фінансова санкція передбачена абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП України, в розмірі мінімальної заробітної плати. За повторне таке порушення протягом року фінансова санкція становитиме двократний розмір мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

Якщо роботодавець та працівник дійшли згоди компенсувати роботу в вихідний день у грошовій формі, але роботодавець не квапиться її виплачувати. В такому випадку, роботодавцю загрожує фінансова санкція передбачена абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП України, у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Цією ж статтею передбачено, що у разі виконання припису центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю (Держпраці), та усунення виявлених порушень, у визначені приписом строки - заходи щодо притягнення до відповідальності застосовані не будуть.

Окремо слід зазначити, що сплата штрафу не звільняє роботодавця від усунення порушень законодавства про працю, і роботодавець все одно, повинен компенсувати працівникові роботу у вихідний день.

Також зазначаємо, що окрім фінансових санкцій безпосередньо на самого роботодавця, за порушення ст. 72 КЗпП України передбачена і адміністративна відповідальність для його посадових осіб (ч. 1 ст. 41 КУпАП).

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

2020-09-02 11:05:00
true
Відео Дня









Архів Новин