Блог Права Дарьи Аккерман
Недостача, втрата та пошкодження багажу

Недостача, втрата та пошкодження багажу

 

Відповідно до ПРАВИЛ перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, затвердженні Наказом Міністерством транспорту та зв’язку України № 1196 від 27.12.2006 (зі змінами станом на 09.04.2019 р)  при виявленні (перевізником під час перевезення, перевантаження, вивантаження, видачі, або пасажиром під час отримання) ознак недостачі, пошкодження чи втрати багажу працівник станції (вокзалу) зобов'язаний зробити перевірку багажу і про результати скласти комерційний акт.

Комерційний акт підписують:

  • представник станції, який брав участь при перевірці багажу;
  • начальник станції або його заступник;
  • пасажир, якщо він був присутній при складанні комерційного акта, або два свідки.

Комерційний акт є підставою для подання пасажиром претензії до перевізника.

У всіх випадках один примірник комерційного акта після підпису видається пасажиру при видачі багажу. Якщо пасажир не визнає фактів, установлених комерційним актом, то він має право вимагати від працівників станції та за її рахунок, щоб стан багажу, а також причини і обсяг збитків були встановлені експертизою.

У разі надання згоди пасажиром на одержання багажу із виявленими пошкодженнями упакування після перевезення багаж видається з розпакуванням місць і перевіркою вмісту згідно з описом, пред'явленим одержувачем.

У комерційному акті, який складається за результатами перевірки, зазначаються дані про одержувача (прізвище, ім'я та по батькові) та сума оголошеної цінності (якщо вона була зазначена станцією відправлення багажу).

У разі ушкодження чи недостачі багажу перевізник на станції прибуття багажу сплачує пасажиру вартість втраченого чи пошкодженого багажу згідно з оголошеною цінністю.

Якщо місць багажу було декілька, а оголошена цінність була загальною для всіх місць, то розмір виплати розраховується пропорційно до ваги втраченої чи пошкодженої частини багажу.

Якщо стан багажу визначався експертизою, то пасажиру повертається вартість частини чи всього багажу згідно з оцінкою, зробленою експертизою, але не більше суми оголошеної цінності.

Якщо власнику знайденого багажу за його претензією вже сплачено відшкодування, то багаж видається за умови повернення одержаної суми.

Якщо з одержанням багажу погашаються всі претензії, то комерційний акт залишається у перевізника, а в разі погашення тільки частини претензії - на копії акта робиться відмітка за підписом начальника станції (вокзалу) про видачу розшуканих місць багажу.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

2021-08-19 17:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин