Блог Права Дарьи Аккерман
Навчання, декрет, армія. Що входить до страхового стажу

Навчання, декрет, армія. Що входить до страхового стажу

 

Пенсійна реформа триває і терміни виходу українців на пенсію після її закінчення будуть залежати від накопиченого страхового стажу. Потрібно враховувати, що в нього входить не тільки період трудової діяльності.

З 1 січня 2004 року студенти перестали платити внески до пенсійного фонду, тому тим, хто здобував освіту в вищих і середньо-технічних навчальних закладах після цієї дати, роки навчання в стаж для пенсії не йдуть. У той же час до страхового стажу зарахують час навчання на денній формі за бюджетним замовленням до 1 січня 2004 року.

Для жінок, які перебували в декреті до 2004 року, цей період зарахується до стажу незалежно від того, працювала вона чи ні. З 2004 року декретну відпустку зараховують до страхового стажу, якщо жінка в цей період отримувала соцдопомогу.

До 2013 року в стаж не входили 2 місяці перед пологами і 2 місяці після них. З 2013 року з декретних почали відраховувати відсотки до пенсійного фонду. З 1 січня 2018 року жінкам цей час буде зараховано до страхового стажу.

Також до страхового стажу зараховується стаж строкової служба в армії. Військові частини сплачують внески до пенсійного фонду за своїх солдатів з 2007 року. Але, складність полягає в тому, що військові частини почали передавати до пенсійного фонду індивідуальні звіти по кожному військовослужбовцю тільки в 2016 році. Очікується, що військові частини протягом 5 років передадуть до пенсійного фонду ці звіти, і тим українським солдатам, котрі проходили військову службу, зроблять перерахунок та внесуть цей час до страхового стажу.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

2020-09-08 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин