Блог Права Дарьи Аккерман
На автомобіль впало дерево: хто відшкодовуватиме збитки?

На автомобіль впало дерево: хто відшкодовуватиме збитки?

 

Погодні умови та різноманітні ситуації (будь-то старе дерево або різні конструкції, що погано закріплені) здатні створити незручності не тільки населенню, а й нанести шкоду майну, зокрема автомобілю.

Відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно зі ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Зокрема, збитками є втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

На вимогу особи, якій завдано шкоди, та відповідно до обставин справи майнова шкода може бути відшкодована і в інший спосіб, зокрема, шкода, завдана майну, може відшкодовуватися в натурі (передання речі того ж роду та тієї ж якості, полагодження пошкодженої речі тощо), якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до п.2 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди» від 27.03.1992 р. № 6, розглядаючи позови про відшкодування шкоди, суди повинні мати на увазі, що шкода, заподіяна особі та майну громадянина або заподіяна майну юридичної особи, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина зазначеної особи, а коли це було наслідком дії джерела підвищеної небезпеки, незалежно від наявності вини

Отже, які дії у випадку падіння дерева на автомобіль?

Перш за все, необхідно викликати поліцію для належного оформлення протоколу.

Далі, за допомогою фото-, відеофіксуючих засобів необхідно зафіксувати:

  • подію та місце вчинення події;
  •  пошкоджений автомобіль (з видимістю державного номера);
  • підставу, що слугувала причиною пошкодження: падіння дерева, гілки, стовпа, бурульки тощо, з прив'язкою до місцевості.

Наступним кроком є замовлення оцінки майнової шкоди, завданої автомобілю.

Найважливіше: правильно визначити балансоутримувача об’єкта, яке саме завдало шкоди автомобілю, тобто фактично «винну особу», яка буде компенсувати завдані збитки.

Важливо: для встановлення матеріальних збитків необхідно збирати відповідні докази, а саме: абсолютно усі квитанції, чеки, платіжні доручення тощо, а також документи, що підтверджують вартість ремонту авто.

Звертаємо увагу на те, що протокол поліції з місця події та всі зібрані матеріали справи надалі допоможуть отримати відшкодування від страхової компанії, якщо в умовах страхового полісу є умова пошкодження автомобіля деревом.

У ст. 25, ч. 1 ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» передбачено, що утримання та благоустрій прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку, належних до нього будівель, споруд проводиться балансоутримувачем цього будинку або підприємством, установою, організацією, з якими укладено відповідний договір.

Відповідно до п. 3.2 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України від 10.04.2006 № 105, до елементів благоустрою віднесено, зокрема, зелені насадження (у тому числі снігозахисні, протиерозійні) уздовж вулиць і доріг, у парках, скверах і алеях, бульварах, садах, інших об'єктах благоустрою загального користування, санітарно-захисних зонах, на прибудинкових територіях.

Відповідно до п. 5.5 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

  • на об'єктах  благоустрою державної чи комунальної власності - балансоутримувачі цих об'єктів;
  • на територіях установ,  підприємств, організацій та прилеглих територіях - установи, організації, підприємства;
  • на територіях земельних ділянках, які відведені під будівництво, - забудовники чи власники цих територій;
  • на безхазяйних територіях, пустирях - місцеві органи самоврядування;
  • на приватних садибах і прилеглих ділянках - їх власники або користувачі.

Відповідно до ст.ст. 10, 15 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування» визначення балансоутримувача об'єктів благоустрою комунальної власності належить до повноважень виконавчих органів місцевого самоврядування, які також мають здійснювати функції із забезпечення належного утримання та ремонту об'єктів благоустрою комунальної власності.

!!! Позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, можуть пред'являтися також за місцем заподіяння шкоди.

Після того, як рішення на користь власника пошкодженого авто набрало чинності, водій має отримати виконавчий лист, на підставі якого державний виконавець у примусовому порядку стягуватиме кошти з винної особи.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

2021-05-04 12:35:00
true
Відео Дня









Архів Новин