Життя Події
«Медичний булінг та обман в лікарнях України»: як протидіяти

«Медичний булінг та обман в лікарнях України»: як протидіяти

Працівники українських медзакладів продовжують чинити булінг та вимагати гроші з пацієнтів, не надаючи всього необхідного для лікування. Про це повідомила голова НСЗУ Наталія Гусак на своїй сторінці у Facebbok.

«На жаль, в особисті повідомлення я продовжую отримувати листи від пацієнтів, яких обманюють в наших лікарнях. Даруйте, називатиму це саме так – обманом, бо толерувати вимагання з пацієнтів грошей не буду», – написала Гусак. 

Серед обманутих медична сестра, син якої потрапив у дитячу лікарню, військовий з хворою матірʼю, чоловік, якого госпіталізували з високим тиском. Усім їм медпрацівники вручили список ліків, які треба придбати для лікування.

Нагірше – люди не скаржаться офіційно, бо бояться «медичного булінгу».

«Шановні голови громад, керівники медзакладів, медики! Підписуючи договір з НСЗУ, ви зобов’язуєтеся в межах пакету забезпечувати пацієнтів необхідними ліками та медичними виробами. А значить люди в стаціонарах мають отримувати не листочок в аптеку, а ліки, що входять до Нацпереліку. І ви точно не маєте права обманювати, що медикаменти є лише на 2 дні – насправді, держава фінансує весь період лікування, а за потреби – і реабілітації. І так, ви точно про це знаєте, я просто зараз вчергове говорю про це вголос», – зазначила голова НСЗУ.

Цьогоріч НСЗУ виплатила надавачам спеціалізованої медичної допомоги 91 675 563 890 грн. Вчасно і в повному обсязі. За ці гроші пацієнти мали отримати послугу, прописану в договорі: безоплатну, доступну, якісну. Натомість військовий, який прийшов на тиждень у відпустку, біжить в аптеку купити системи для мами.

Поадти офійійну скаргу можна 2 способами:

  • написати звернення через електронну форму на сайті НСЗУ в розділі «Громадянам»: http://surl.li/cfabt.

  • зателефонувати за номером гарячої лінії НСЗУ 16-77.

«Українці та українки, я хочу, щоби ви знали: якщо лікарня має пакет на лікування інсульту, надання стаціонарної, хірургічної, онкологічної допомоги тощо, але просить заплатити за послугу або відправляє в аптеку за ліками, не мовчіть про це! Збирайте такі «листи щастя»,  чеки з аптек та подавайте письмову або усну скаргу до НСЗУ», – закликає Гусак.

Читайте також:

Викрав гроші з картки батька: у Кам’янському поліція затримала 30-річного сина потерпілого;

Вантажівка врізалась у легковик: у Дніпрі на проспекті Мазепи сталася ДТП;

Розбив скло та накинувся з кулаками на власника автомобіля: на Дніпропетровщині поліцейські повідомили про підозру 25-річному чоловіку

 

2023-12-13 12:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин