Блог Права Дарьи Аккерман
Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки

 

Лікарняний під час відпустки


Відпустку переносять або продовжують у разі тимчасової непрацездатності, засвідченої в установленому порядку (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЗУ "Про відпустки"). Продовжити чи перенести відпустку можна тільки після того, як працівник надасть лікарняний (лист Мінсоцполітики від 17.07.2017 № 1922/0/101-17/284). 

Тривалість відпустки розраховується в календарних днях. Тому відпустка після лікарняного має бути продовжена на кількість днів тимчасової непрацездатності працівника, починаючи з наступного календарного дня після її закінчення. 

Для продовження відпустки у зв’язку з лікарняним, як підтвердження працівник має передати в організацію лікарняний лист разом із відповідною заявою. На підставі цих документів працедавець видасть наказ про подовження відпустки у зв’язку із тимчасовою непрацездатністю. 

Відпустки не усіх видів можна перенести чи продовжити на час хвороби.

Відпустки, які переносяться або продовжуються:

- щорічна основна відпустка; 
- щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці; 
- щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці ;
- додаткова відпустка працівникам, які мають дітей ;
- щорічні додаткові відпустки, передбачені законодавством (зокрема, додаткова оплачувана відпустка за стаж державної служби, передбачена Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII).

Не переносяться і не продовжуються:

- відпустки без збереження заробітної плати; 
- додаткові відпустки у зв’язку з навчанням; 
- творча відпустка  відпустка для підготовки та участі в змаганнях;
- відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами; 
- відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; 
- відпустка у зв’язку з усиновленням дитини; 
- додаткова відпустка окремим категоріям ветеранів війни; 
- додаткові відпустки, що не належать до щорічних, зокрема, відпустки, передбачені пунктом 22 статті 20 та пунктом 1 статті 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII.

Лікарняний під час відпустки не дає працівнику права вирішувати на свій розсуд питання про продовження відпустки на кількість днів тимчасової непрацездатності, що припали на період відпустки, тобто «автоматично» відпустка не продовжується. Новий строк надання відпустки має бути узгоджений сторонами трудового договору, у іншому разі працівника може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності за прогул без поважних причин.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

 

2020-08-20 15:10:00
true
Відео Дня









Архів Новин