Блог Права Дарьи Аккерман

"Купівля" авто за довіреністю

 

"Купівля" авто за довіреністю є досить поширеною на сьогоднішній день. А от чи дійсно це саме купівля та які ризики можуть бути розповімо нижче.
 
Згідно положень цивільного законодавства договір купівлі-продажу передбачає, що одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. 
А от довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. 
Тобто, договір купівлі-продажу і довіреність - це різні за змістом правові відносини. 

За договором купівлі-продажу до покупця переходить право власності на автомобіль, а за так званою генеральною довіреністю лише - право представляти продавця автомобіля перед іншими особами.

Тобто, довіреність не тягне за собою перехід права власності на автомобіль, а лише надає повіреному права, що передбачені нею.

Що це означає? Це означає, що коли ви "купуєте" авто за генеральною довіреністю - право власності залишається за тим же власником (продавцем) і він в будь-який момент може розпорядитись своєю власністю на свій розсуд, у тому числі, і продати іншим особам.

Крім того, продавець може у будь-який час скасувати доручення, а тому далі користуватись авто ви не зможете.

Також, довіреність втрачає свою силу у разі смерті довірителя. А значить, спадкоємці мають законні підстави повернути транспортний засіб, який належав померлому на праві власності. 

Окрім того, власник автомобіля («продавець») може передати авто у заставу, на авто може бути накладено арешт за борги дійсного власника, звернуто грошове стягнення та т.і.

Якщо довіреність буде вами втрачена або пошкоджена - вам також буде необхідно шукати власника для видачі дублікату у нотаріуса. Якщо термін довіреності закінчився - прийдеться домовлятись щодо її продовження. 

І це далеко не вичерпний перелік мінусів "купівлі" за довіреністю.
Однак, слід зазначити, що і "покупець" за генеральною довіреністю все ж таки може від імені продавця продати або передоручити авто іншим особам.

Можна зробити висновок, що "купівля" авто за генеральною довіреністю це не найкращий варіант і містить багато "підводних каменів". Найкраще буде сплатити реєстрацію авто, оформити купівлю-продаж у нотаріуса і бути спокійним, що це вже дійсно на 100% ваше авто.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

2020-10-22 16:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин