Війна в Україні Економіка Життя Політика
Кому з українців виплатять до 1 мільйона гривень компенсації

Кому з українців виплатять до 1 мільйона гривень компенсації

Деяким українцям держава виплачуватиме компенсацію, розмір якої становитиме від 200 тисяч гривень до 1 мільйона.

Про це йдеться у Законі "Про одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров’ю, завдану працівникам об’єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України".

У пояснювальній записці до законодавчої ініціативи зазначається, що грошова допомога надаватиметься:

- працівникам об’єктів критичної інфраструктури;

- державним службовцям;

- посадовим особам місцевого самоврядування, які стали особами з інвалідністю через війну РФ проти України під час виконання посадових обов’язків в районах проведення - бойових дій або в районах, що піддавалися бомбардуванням. У разі смерті державна підтримка надаватиметься членам сімей загиблих.

Крім того, закон регулює що одноразова грошова допомога за шкоду життю та здоров’ю залежатиме від групи отриманої інвалідності, а саме:

- особам з інвалідністю I групи — 800 тис. грн;

- особам з інвалідністю II групи — 500 тис. грн;

- особам з інвалідністю IIІ групи — 200 тис. грн.

Якщо людина загине, тоді держава виплатить її родині 1 мільйон гривень.

До слова, закон передбачає, що компенсацію виплачуватимуть громадянам, які отримували поранення з 24 лютого 2022 року. Так само грошову допомогу зможуть отримати родичі осіб, які загинули до ухвалення зазначеного закону.

Остаточно процедура запрацює після того, як Кабмін України доопрацює відповідний порядок. Так, уряд, зокрема, ще має визначити остаточний перелік осіб (посад і професій), які матимуть право на виплати.

Раніше депутатка Олена Шуляк розповідала, що компенсація буде двох видів.

"Якщо в тебе знищена квартира, ти отримаєш житловий сертифікат, вартість якого розраховується дуже просто. Береться метраж квартири, який зафіксований в документах, і помножується на вартість для компенсації, яку визначить уряд. Для кожного регіону він буде свій з урахуванням різних характеристик", – розповіла вона.

Натомість українці, які до війни жили у приватних будинках, матимуть ширший вибір щодо компенсації.

"Вони можуть отримати житловий сертифікат, який зможуть обміняти на квартиру, або отримати цільові кошти для того, щоби придбати будівельні матеріали для будівництва будинку на місці зруйнованої будівлі", – пояснила Олена Шуляк.

Читайте також:

2023-04-01 10:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин