Блог Права Дарьи Аккерман
Хто піде у декретну відпустку?

Хто піде у декретну відпустку?

 

Хто піде у декретну відпустку?

Тато, бабуся, дідусь малюка - всі ці особи також мають право піти у відпустку по догляду за дитиною до трьох років, так звану, декретну відпустку.

І роботодавець не має права відмовити в оформленні декрету чоловікові, бабусі або дідусю.
У такому випадку, підприємство може надати частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати більшої тривалості. На період такої відпустки за працівником зберігається його місце роботи.


Для оформлення декретної відпустки, необхідно подати роботодавцю заяву на відпустку та копію свідоцтва про народження дитини (якщо у декрет піде тато, роботодавець може попросити довідку з місця роботи мами про те, що вона не знаходиться у такій відпустці і не отримує допомогу на дитину).


Цікаво і те, що тато може піти у відпуску не з самого початку, а, наприклад через півроку або рік.

Тобто, якщо мама вийшла на роботу раніше, час, який залишився, може використати тато. Для оформлення відпустки татові знадобиться заява, копія свідоцтва про народження дитини та довідка з роботи мами.


Нагадаємо, що батьки дитини мають право на допомогу при народженні дитини у розмірі 41 280,00 грн. І краще оформити ці виплати на того з батьків, хто йде в декрет. Оскільки, держава сплатить єдиний внесок за отримувача такої допомоги, то період відпустки зарахується відповідно тому із батьків у страховий стаж.

Оформити допомогу можна кількома способами або за допомогою сервісу єМалятко, або на порталі Дія, або особисто в своєму територіальному управлінні соціального захисту населення.

Врахуйте, що перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною, можна працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

2020-09-01 15:02:00
true
Відео Дня









Архів Новин