Блог Права Дарьи Аккерман
Хто може оформити лікарняний по догляду за дитиною, окрім матері

Хто може оформити лікарняний по догляду за дитиною, окрім матері

 

Припустимо, що у сім'ї прихворіла дитина, і мати ну ніяк не може залишити роботу і сидіти із дитиною вдома на лікарняному. А чи може хтось інший із родичів взяти лікарняний? Розбираємося разом.

Згідно із положеннями ЗУ "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків, зокрема, необхідності догляду за хворою дитиною.


Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів.

Порядок видачі листків непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворим членом сім’ї або хворою дитиною врегульовано наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455 «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» (далі — Інструкція № 455).

Для догляду за хворою дитиною листок непрацездатності видається лікуючим лікарем одному із працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, що фактично здійснює догляд (п. 3.1 Інструкції № 455).

Отже, отримати листок непрацездатності може будь-який із родичів дитини, який здійснює догляд за нею. Тобто крім матері, дитячий лікарняний може отримати і батько, і бабуся, і дідусь, і тітка або інші особи. 
Причому, законодавством не передбачено, що при оформленні лікарняного потрібно підтверджувати ступень споріднення із дитиною або спільне проживання.

При оформлення лікарняного по догляду за дитиною обов'язково надається лише паспорт особи, а все інше в листку непрацездатності заповнюється зі слів дорослого.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

2020-09-16 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин