Блог Права Дарьи Аккерман
Якщо вас затопили сусіди

Якщо вас затопили сусіди

 

Якщо Вашу квартиру затопили сусіди зверху важливе значення має належне фіксування факту такого залиття та певні дії с Вашої сторони.

Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, що затверджені Наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 року № 76 (пункт 2.3.6 Правил), передбачено, що у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт, форма якого передбачена додатком №4, зразок якого можна знайти за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0927-05#o1217. Вказаний акт складається комісією балансоутримувача багатоквартирного будинку, в якому знаходиться квартира, яку було залито. Крім цього факт затоплення і розмір збитків повинні підтвердити: сусід, який «провинився» та свідки, які також розписуються в акті.

В акті огляду квартири після затоплення повинна міститися наступна інформація:

  • дата і місце складання;
  • прізвища членів комісії, які склали акт;
  • місце, де сталося затоплення (адреса);
  • перелік пошкодженого майна із зазначенням видів та обсягів пошкоджень;
  • причини затоплення.

Додатковими доказами можуть виступати детальна фото- та відео зйомка заподіяної шкоди. Поспішати з ремонтом не варто, адже може виникнути необхідність в проведення експертизи щодо встановлення дійсної шкоди. У випадку, якщо ремонт необхідно провести терміново, тоді потрібно зберегти документальне підтвердження витрат на проведення ремонту, в тому числі акт виконаних робіт організацією, яка усунула наслідки затоплення і квитанцію за цю роботу.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. !!!Таким чином, якщо затоплення квартири сталося з вини сусідів, то саме до них необхідно пред’являти претензію.

Але: відповідно до ч. 2 ст. 1166 Цивільного кодексу України особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо доведе, що шкода заподіяна не з її вини. !!! Тобто, сусід може довести, що його провини в «потопі» немає, наприклад, якщо лопнув стояк або протік дах. Якщо квартиру затопило з вини ЖКГ, значить саме ЖКГ повинен відповідати за наслідки затоплення квартири і відшкодовувати збитки. Таке ж правило працює якщо затопило квартиру з вини забудовника.

Якщо особа, що спричинила шкоди не власник квартири, а орендар: відносини між орендодавцем і орендарем регулюються договором, укладеним між ними, в тому ж числі в частині відповідальності. Якщо договір оренди відсутній, претензії пред'являються власнику квартири. Тому якщо трапилося затоплення з вини орендаря, необхідно викликати власника на "місце події". Власник квартири має право подати регресний позов (вимога, за якою особа, що відшкодувала шкоду, заподіяну з вини іншої, має право вимагати від винної особи повернення стягнутого в розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлено законом) і стягнути відшкодування, виплачене потерпілому, з орендаря нерухомого майна.

Також ст. 23 Цивільного Кодексу України передбачено право особи на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку із знищенням чи пошкодженням її майна. Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Сума компенсації моральної шкоди не регламентована законом. Тобто суму моральної шкоди, позивач визначає сам, але вона повинна відповідати нанесеному збитку.

У разі відмови винуватця затоплення в добровільному порядку відшкодувати шкоду, заподіяну майну, необхідно звертатися з позовною заявою до суду загальної юрисдикції.

Суд при визначенні розміру грошового відшкодування та моральної шкоди враховує:

  • характер правопорушення;
  • фізичні і душевні страждання, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації;
  • ступінь вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування;
  • інші обставини, які мають істотне значення.

Звертаємо увагу на те, що суд, під час судового розгляду повинен з'ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, позивачеві необхідно підготувати відповідні докази.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

2021-04-26 14:25:00
true
Відео Дня









Архів Новин