Блог Права Дарьи Аккерман
Як зупинити жорстокість проти тварин

Як зупинити жорстокість проти тварин

Як зупинити жорстокість проти тварин

 

 

В Україні на порушення прав тварин, захист їх від насильства та навмисного знищення особливу увагу звернули в останні роки. Приводом для цього стало істотне збільшення числа вкрай жахливих випадків жорстокого поводження з домашніми та цирковими вихованцями.

Відповідно до Закону № 5119-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин"  жорстоким поводженням з тваринами вважається - знущання над тваринами, побої або інші насильницькі дії, які заподіяли їй фізичний біль, страждання і не спричинили тілесні ушкодження, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин.

Всі ці дії тягнуть за собою штраф від 3400 до 5100 грн з конфіскацією вихованця, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для його життя чи здоров'я.

Якщо жорстоко поводилися з двома і більше тваринами або групою, або повторно, покарання буде жорсткіше - штраф від 5100 грн до 8500 грн або адмінарешт до 15 діб з конфіскацією тварин в разі необхідності.

При цьому "насильницькі дії щодо тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті", передбачають штраф від 3400 до 8500 грн з конфіскацією тварини в разі необхідності.

Якщо ж жорстоке поводження з тваринами призвело до її загибелі, власник при цьому закликає до подібного поводження і викладає відповідні матеріали в соцмережах - такі дії караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

Якщо те ж саме зробили у присутності неповнолітнього - обмеження або позбавлення волі на 3-5 років.

Позбавлення волі на 5-8 років загрожує тим, хто особливо жорстоко поводився з тваринами, робив це в присутності неповнолітніх, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою. 

Що робити, якщо стикнувся з ситуацією жорсткого поводження з тваринами, і як притягнути злочинця до правової відповідальності? 

1) Спробувати перервати акт жорстокості.
Дуже часто для цього достатньо просто привернути увагу оточуючих до того, що відбувається. І, власне, людина, яка вчиняє це порушення у такій ситуації зазвичай відволікається і припиняє свої дії.
Треба виконувати усі законні методи для того, щоб зупинити ту ситуацію, свідками якої ви стали.

2) Паралельно необхідно одразу (!) викликати поліцію.
Поліція зобов’язана відреагувати на цей виклик і приїхати, посилатися необхідно на закон про захист тварин від жорстокого поводження (№5119-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження гуманного ставлення до тварин").
Обов’язково треба контролювати, щоб поліція приїхала і склала протокол про це порушення. Оскільки Ви написали цю заяву, можете слідкувати за тим, як ведеться розслідування. Варто розуміти, що лише за умови вашого контролю і максимального поширення інформації про цю ситуацію, вона може бути зрушена з місця.

3) За можливістю зафіксуйте злочин та обличчя злочинця
На сьогоднішній день ті випадки, які в судах закінчуються хоч якимсь покаранням відносно жорстоких дій щодо тварин, пов’язані з наявністю фото і відео-доказів злочинів. Відео-докази тут є кращими, для цього важливо зафіксувати обличчя злочинця та його дії. Інакше довести те, що конкретна людина дійсно вчинила ці дії буде дуже складно.

 

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

2020-09-04 15:02:00
true
Відео Дня









Архів Новин