Блог Права Дарьи Аккерман
Як приватизувати землю під житловим будинком

Як приватизувати землю під житловим будинком

 

Як приватизувати землю під житловим будинком

Якщо у Вас на неприватизованій земельній ділянці стоїть житловий будинок, на який зареєстровано право власності, Ви можете пройти «спрощену» процедуру приватизації земельної ділянки за такою схемою:

- Звернутись в землевпорядну організацію з сертифікованим інженером-землевпорядником.
 
- Далі на земельну ділянку виїжджає інженер-геодезист, який проводить геодезичну зйомку території ділянки, будівель і споруд, що на ній розміщуються.
За результатами геодезичних робіт буде сформовано план Вашої земельної ділянки на основі якого будуть проводитись подальші роботи.
 
- Складання технічної документації із землеустрою, в якій буде міститись опис ділянки, текстові та графічні матеріали і документи, що стосуються будівель, споруд та самої ділянки. 
 
Документація із землеустрою підписується і посвідчується печаттю сертифікованого інженера-землевпорядника.
 
На основі цієї документації та координат межі земельної ділянки відомості про Вашу ділянку будуть вноситись до Державного земельного кадастру.
 
- Документація подається на перевірку до відповідного органу по земельним ресурсам та реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі (присвоєння кадастрового номеру), в результаті чого буде підготовлено витяги з Державного земельного кадастру із зазначенням кадастрового номеру Вашої ділянки.
 
- Присвоївши кадастровий номер земельній ділянці, документи можна подавати до місцевої ради для прийняття рішення на сесії про передачу Вам у власність земельної ділянки.
 
Рішення сесії місцевої ради про передачу у власність земельної ділянки є підставою для реєстрації права власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.  
 
- Реєстрацію права власності можливо провести в будь-якому центрі надання адміністративних послуг або через нотаріуса.
 
- По результату, Ви отримаєте виписку з Державного реєстру речових прав про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Таким способом можна оформити земельну площею до:
- 0,1 га (10 соток) у місті;
- 0,15 га (15 соток) у селищі міського типу;
- 0,25 га (25 соток) у селі.

Якщо ж Ви користуєтесь ділянкою, площа якої більше, за вищевказану, то оформити залишок можна на основі проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

 

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

 

2020-11-25 11:03:00
true
Відео Дня









Архів Новин