Економіка
Як позначиться на цінах АЗС повернення акцизу на паливо

Як позначиться на цінах АЗС повернення акцизу на паливо

Часткове повернення акцизів на бензин та дизель не призведе до подорожчання палива на АЗС. З одного літра до бюджету спрямовуватиметься 3,5-4 грн. Саме на стільки мало найближчим часом подешевшати паливо через глобальне падіння цін на нафту. Таким чином, подорожчання через акцизи буде повністю компенсовано.

Про це повідомляє Оbozrevatel.

Такі розрахунки та прогноз озвучив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін. За його словами, час для часткового повернення акцизів було обрано вдало.

"На українському паливному ринку далася взнаки тенденція до зниження ціни. Відповідно ми розраховуємо, що паливні мережі зможуть включити податок у існуючу ціну. Збільшення цін на нафтопродукти в найближчій перспективі ми не очікуємо", – сказав Кудін.

Так, розмір акцизу становить 3,5-4 грн. за літр. Але саме на таку суму мають упасти ціни палива в Україні, розрахували у відомстві.

"Ціна на нафту на світових ринках пішла вниз. Три місяці тому вона сягала $120 за барель, а зараз – $88. Це дуже значне зниження. Світова економіка отримала велику інфляцію в основному за рахунок зростання цін на енергоносії. Уряди провідних країн світу зацікавилися цим питанням і почали шукати шляхи, як знизити ціну. У ринковій економіці є тільки один шлях – це збільшити обсяг пропозиції. Відповідно на тлі заяв Саудівської Аравії про збільшення видобутку світові ціни пішли вниз", – пояснив чиновник.

Мінекономіки також не очікує на дефіцит бензину та дизелю в Україні. За даними відомства, ринку вже спостерігається профіцит нафтопродуктів.

"Оператори зуміли накопичити резерви та запаси, яких не вистачало в період дефіциту. Сьогодні відбулася повна диверсифікація поставок. Україна – це перша країна в Європі, яка повністю відмовилася від російських нафтопродуктів", – підсумував Кудін.

2022-09-23 20:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин