Блог Права Дарьи Аккерман
Як подарувати дитині квартиру

Як подарувати дитині квартиру

 

Наприклад, вирішила бабуся подарувати своїй малій онучці квартиру. Але як це можливо здійснити та які обов'язкові деталі потрібно врахувати. Розбираємося разом.
 
Відповідно до норм ЦК України за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

Що має право вчиняти самостійно малолітня (до 14 років) та неповнолітня (14-18 років) дитина визначено у ст. ст. 31-32 цього ж Кодексу.  
Малолітні особи мають право вчиняти самостійно дрібні побутові правочини та здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, але у всьому іншому в їх інтересах діють законні представники (батьки) або усиновлювачі.  

У неповнолітньої особи звісно круг прав більш ширший, проте на вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування.

Тобто, отримання дозволу від органу опіки та піклування є обов'язковою умовою, без якого просто не можливо здійснювати серйозні правочини на ім’я дитини, зокрема, укладати договори, що вимагають нотаріального засвідчення або державної реєстрації, яким і є договір дарування.
Для отримання дозволу органів опіки потрібно звернутися до територіального органу опіки та піклування, за місцем реєстрації дитини.

Після оформлення договору дарування дитина стає власником подарованої квартири, але самостійно розпоряджатися цією квартирою вона не зможе до досягнення 18-річчя. 

Варто врахувати, що в договорі дарування не можна передбачати, що дарування квартири здійснюється в
обмін на щось або зобов’язання вчинити якісь дії на користь дарувальника. 

Проте, такі умови, як заборона відчуження подарунка до досягнення дитиною певного віку або інший термін, визначений договором - договір передбачати може.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-17 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин