Блог Права Дарьи Аккерман
Як підприємцю підтвердити свій стаж для призначення пенсії

Як підприємцю підтвердити свій стаж для призначення пенсії

 

Одним із ключових показників при визначенні розміру пенсії є страховий стаж. Зважаючи на те, що на сьогодні все більше і більше українців віддають перевагу підприємницькій діяльності, виникає логічне питання як зараховується період підприємницької діяльності до страхового стажу.

У відповідності  до ст.  24 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон), який набув чинності з 01.01.2004,  до страхового стажу зараховується період, протягом якого особа підлягає  загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який  щомісяця  сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.   

Статтею 11 цього Закону передбачено, що фізичні особи – підприємці, в тому числі які обрали спрощену систему оподаткування, підлягають загальнообов’язковому державному страхуванню.   
А тому, коли особа здійснювала підприємницьку діяльність, починаючи з 01 січня 2004 року зараховується до страхового стажу виключно на підставі відомостей  про сплату страхових внесків з бази даних реєстру  застрахованих осіб Державного реєстру  загальнообов’язкового  державного соціального страхування.

Щодо періоду до 01.01.2004, то відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12.08.1993 (зі змінами), основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. 
За відсутності трудової книжки або відповідних записів у  ній, трудовий стаж  встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.
Порядком визначено, що час роботи осіб, які займаються  підприємницькою діяльністю, заснованою на приватній власності, період до 1 травня 1993 року зараховується до страхового стажу за наявності довідки Пенсійного фонду України про  сплату страхових внесків.

Для осіб, які  обрали загальний спосіб оподаткування, період провадження підприємницької діяльності  до  01.07.2000  зараховується  до страхового стажу  за умови надання особою документів про сплату  страхових внесків, з  01.07.2000 –  на підставі відомостей  про сплату страхових внесків з бази даних реєстру  застрахованих осіб Державного реєстру  загальнообов’язкового  державного соціального страхування.

Для тих осіб, які  обрали спрощену систему оподаткування, в тому числі  із застосуванням фіксованого  податку,  період з 01 січня  1998 року по 31 грудня  2003 року  зараховується  до страхового стажу  на підставі  довідки  про реєстрацію  особі як суб’єкта  підприємницької діяльності , а з 1 січня  2004    по 31 грудня 2017 року  за бажанням особи – за умови  сплати  страхових  внесків (єдиного внеску) незалежно  від суми сплачених коштів, з 01 січня 2018 – пропорційно сплаті страхових внесків.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

2020-09-22 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин