Блог Права Дарьи Аккерман
Як оформити декретну відпустку на родича

Як оформити декретну відпустку на родича

 

Як оформити декретну відпустку на родича

Мін'юст роз'яснює, що піти в декретну відпустку для догляду за дитиною може мати, батько, дідусь, бабуся, інші родичі, опікун, один із прийомних батьків, який фактично доглядає за малюком. 

Для того, щоб оформити відпустку для догляду за дитиною, родич, який доглядатиме за дитиною, повинен надати за місцем своєї роботи такі документи: 

- заяву про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; 

- копію свідоцтва про народження дитини;

- довідку про те, що мама дитини не скористалася правом на таку відпустку або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки та виплати по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати);

- документ, що підтверджує родинний зв’язок працівника, який бажає оформити відпустку, з дитиною.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

 Декретна відпустка для догляду за дитиною може бути:

- оплачувана відпустка для догляду за дитиною до 3 років;

- безоплатна до досягнення дитиною 6 років (тільки за медичними показниками).

Після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку родич, який за нею доглядає, має право на відпустку для догляду за дитиною до 6 років у випадку, якщо дитина потребує домашнього догляду відповідно до медичного висновку. 

При цьому така відпустка впливає на страховий і трудовий стаж.

Роботодавець після отримання медичного висновку та заяви зобов’язаний видати наказ про відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку (без збереження заробітної плати), адже таке право гарантоване працівникам відповідно до ЗУ "Про відпустки" та КЗпП України. Ці правила стосуються не тільки матері, але й будь-якого іншого родича, який доглядає за дитиною. 

Для набуття права на відпустку для догляду за дитиною до 6 років родич, окрім заяви, повинен надати роботодавцю додаткові документи для встановлення родинних зв’язків.

 

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

2020-10-23 15:03:00
true
Відео Дня









Архів Новин