Блог Права Дарьи Аккерман
Як не переплачувати за

Як не переплачувати за "нетепле" тепло

Як не переплачувати за "нетепле" тепло

Згідно із законом «Про житлово-комунальні послуги», температура в опалювальній квартирі повинна бути не нижчою 18 градусів тепла. Отже, якщо температура нижча – розрахунок в платіжці має бути відповідно нижчим. 
Відповідно Порядку, затвердженого постановою КМУ від 17.02.2010 № 151, виконавець зобов’язаний здійснити перерахунок плати  за  фактично  надані  послуги  шляхом зменшення розміру плати за надання  послуг  з  урахуванням  вимог встановлених цим же Порядком. Зокрема, сума до сплати за централізоване опалення буде знижена на 5 відсотків за кожний градус відхилення від 18° C до 12° C у житлових приміщеннях (у наріжних кімнатах – від 20° C до 14° C). При температурі в житлових приміщеннях нижче ніж 12° C плата за централізоване опалення не нараховується (у наріжних кімнатах – нижче ніж 14° C).

Знижку можна розрахувати за такою формулою:
Якщо температура в житловому приміщенні:
18 градусів тепла і вище – 100% тарифу;
17 градусів - 95% від тарифу;
16 градусів - 90% від тарифу;
15 градусів - 85% від тарифу;
14 градусів - 80% від тарифу;
13 градусів - 75% від тарифу;
12 градусів - 5% від тарифу.

Перевірити скільки ви маєте сплачувати за тепло можна на сайті Урядового порталу та Міністерства юстиції, скориставшись калькулятором розрахунку чесної платіжки. 
Слід відмітити, що перерахунок можливий, якщо будинок не обладнаний приладом обліку тепла. У випадку наявності лічильника – оплата буде за фактично використане тепло.
Для перерахунку платіжки, необхідно написати заяву постачальнику послуги. Отримавши заяву, представник постачальника повинен прийти до заявника і самостійно виміряти температуру в квартирі, скласти відповідний акт та, якщо температура дійсно не відповідає нормі – перерахувати суму у платіжці.
 

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

 

2020-11-20 15:03:00
true
Відео Дня









Архів Новин