Блог Права Дарьи Аккерман
Як ділити борги при розлученні

Як ділити борги при розлученні

Як ділити борги при розлученні

 

 

Поділ кредиту після розлучення може бути проблемою, з якою зіткнеться подружжя, якщо кредит не погашений.

Відповідно до СК України борги за кредитними зобов’язаннями можуть бути розділені між подружжям пропорційно тому майну, яке отримав кожен чоловік окремо.

Спільними для подружжя є такі зобов’язання:
-  договірні (один з подружжя позичальник, інший – поручитель);
-  коли чоловік і жінка – рівноправні позичальники;
-  коли позичальником виступає хтось один, але, при цьому, позичені гроші були витрачені на сімейні потреби.

Якщо не встановлено, що кошти використані в інтересах сім’ї, у другого з подружжя не виникає солідарного обов’язку щодо їх повернення. Такий висновок зробив ВС в постанові №639/7335/15-ц.

Доказом того, що один з подружжя діяв в інтересах сім'ї і її потреб може бути використання кредиту/позики для покупки або будівництва нерухомості для проживання сім'ї, проведення ремонту в сімейній нерухомості, покупка на умовах товарного кредиту автомобіля для спільного користування.

Якщо даний факт буде доведений в суді на рішення суду щодо відмови в позовних вимогах кредитора не вплине і те, що в порушення ч. 2 і ч. 3 ст. 65 СК договір застави /кредиту/ купівлі-продажу майна на умовах товарного кредиту був укладений без нотаріально оформленої згоди другого з подружжя.

До особистої заборгованості можна віднести наступні зобов’язання:
1) ті, що виникли до шлюбу (враховуючи і борги по комуналці);
2) пов’язані з виплатою різних матеріальних компенсацій (наприклад, за скоєне чоловіком або дружиною правопорушення, виплати аліментів або іншої матеріальної допомоги);
3) виникли в результаті отримання грошових коштів, витрачених на особисті потреби одного з подружжя (на лікування батьків, дітей від попереднього шлюбу, на ремонт особистої квартири).

Заборгованість не буде вважатися загальною, якщо вона виникла в той час, коли сімейні відносини чоловіка і дружини були фактично припинені, але таке припинення не було оформлено документом, яке свідчить про розірвання шлюбу. Але визнати такі борги особистими  можливо лише в судовому порядку. 

Розділ боргу подружжя в судовому порядку, відбувається з урахуванням строків позовної давності. Так, звернутися до суду можна протягом трьох років після розірвання шлюбу або після того, як один з подружжя дізнався про наявність у другої сторони невиконаних боргових зобов’язань (що необхідно буде довести).

 

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

2020-08-28 11:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин