Блог Права Дарьи Аккерман
Електронна трудова книжка

Електронна трудова книжка

 

10 червня 2021 року вступив в силу Закон № 1217 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», який запровадив так звані електронні трудові книжки.

Зокрема, внесені зміни до  Кодексу законів про працю України:

                                                                                                         Кодекс законів про працю України

 

Було

Стало

Ст. 47

Стаття 47. Обов'язок власника або уповноваженого ним органу провести розрахунок з працівником і видати йому трудову книжку

Стаття 47. Обов'язок власника або уповноваженого ним органу провести розрахунок з працівником.

ч. 1 ст. 47

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника".

ч. 2 ст. 47

У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов'язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.

виключено

ст. 48

Стаття 48. Трудові книжки

Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів. Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників при умові, якщо вони підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації.

Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п'яти днів після прийняття на роботу. Студентам вищих та учням професійно-технічних навчальних закладів трудова книжка оформляється не пізніше п’яти днів після початку проходження стажування.

До трудової книжки заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації; відомості про стягнення до неї не заносяться.

Порядок ведення трудових книжок визначається Кабінетом Міністрів України.

Стаття 48. Облік трудової діяльності працівника

Облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

На вимогу працівника, який вперше приймається на роботу, трудова книжка оформляється роботодавцем в обов’язковому порядку не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

Власник або уповноважений ним орган на вимогу працівника зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

Порядок ведення трудових книжок визначається Кабінетом Міністрів України"

 

ч. 2 ст. 144

Заохочення оголошуються наказом (розпорядженням) в урочистій обстановці і заносяться до трудових книжок працівників у відповідності з правилами їх ведення.

"Заохочення працівникам оголошуються наказом (розпорядженням) в урочистій обстановці, а також на вимогу працівника, якщо трудова книжка зберігається у нього, заносяться до його трудової книжки"

ч. 1 ст. 233

з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки

з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення"

ч. 3 ст.235

                                                                         слова "в трудовій книжці" виключити

ч. 5 ст.235

                                          слова "трудової книжки" замінити словами "копії наказу (розпорядження) про звільнення".

Крім того, були внесені зміни до частини третьої статті 91 Кодексу цивільного захисту України, а саме: доповнено реченням такого змісту: "Відповідні відомості про навчання заносяться до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування".

Більш детально ознайомитись зі змінами, що були внесені, можна за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1217-20#Text

Звісно, це не означає, що про паперові трудові слід негайно забути. Встановлено п'ятирічний перехідний період. Протягом цього часу має відбутися включення Пенсійним фондом України до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників. Після завершення цих робіт наявні трудові книжки видаються роботодавцями працівникам особисто під підпис.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

Смотрите также:  Выпуск Блога Права на Репортер ТВ об об изменениях в законодательных актах Украины относительно учета трудовой деятельности работника в электронной форме. 

2021-06-10 12:20:00
true
Відео Дня









Архів Новин