Війна в Україні Економіка Життя Політика
Деякі категорії пенсіонерів отримуватимуть щомісячну надбавку у розмірі 500 гривень: деталі

Деякі категорії пенсіонерів отримуватимуть щомісячну надбавку у розмірі 500 гривень: деталі

В Україні багато українців окрім пенсій отримують ще різні надбавки та доплати. Такі  додаткові виплати мають і учасники бойових дій.

Учасники бойових дій можуть виходити на пенсію достроково. Так, чоловіки кадрові військові та ті, хто має статус УБД, можуть виходити на пенсію у 55 років, жінки – у 50. Чоловікам необхідно мати не менше ніж 25 років страхового стажу, жінкам – 20 років. В такому випадку вислуга років військовослужбовців дорівнює страховому стажу.

Кадрові військові за наявності необхідної вислуги років можуть вийти на пенсію раніше.

Відповідне право на зниження пенсійного віку мають сім’ї військових, які загинули під час бойових дій.

До сім’ї військових належать чоловік (дружина), якщо вони не одружилися, батьки, яким надано статус сім’ї загиблого захисника/захисниці України.

Учасникам бойових дій надбавка до пенсії встановлюється у розмірі 25% прожиткового мінімуму.

Станом на 1 грудня 2022 року це становить 523,25 грн. Законом “Про покращення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни” від 2004 року передбачено ще цільову грошову допомогу у розмірі 40 грн.

Загальний розмір пенсії УБД не може бути меншим за 210% прожиткового мінімуму (норма діє на підставі постанови Кабінету Міністрів від 26 червня 2019 року №543). Тобто зараз така пенсія не може бути меншою за 4395,30 грн.

Читайте також:

Проводили розвідувально-підривну діяльність на Київщині та Запоріжжі: кіберфахівці Служби безпеки викрили двох агентів фсб;

Суд наклав арешт на чергові активи Оксани Марченко загальною вартістю більше ніж 440 млн грн;

Не зміг згадати свого імені: У Дніпрі у провулку Ревіна виявили сильно побитого чоловіка.

2023-03-25 16:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин