Блог Права Дарьи Аккерман
Ціна товару на ціннику і у чеку різняться? Що робити покупцю

Ціна товару на ціннику і у чеку різняться? Що робити покупцю

 

Доволі буденна ситуація, коли ви берете товар у магазині та розраховуєте на ціну, що вказана на ціннику, але на касі отримуєте неприємний сюрприз у вигляді більшої вартості товару. 
Зазвичай, працівники магазину виправдовуються та кажуть, що то просто цінники поміняти не встигли. Запам'ятайте, навіть якщо це просто неуважність працівника магазину або нестача його часу - це не проблеми покупця.

Відразу наголошуємо, якщо на касі вас просять сплатити більшу вартість товару, ніж ту, що була вказана на ціннику, ви можете відмовитись від покупки або вимагати продати товар за ціною ціннику. Якщо ви вже сплатили за товар, ви можете вимагати повернення різниці у вартості.

Так, відповідно до норм ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Статтею 691 цього ж Кодексу визначено, що покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу.

Окрім цього, відповідно до ЗУ «Про захист прав споживачів» споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги).
Інформація про продукцію повинна містити, зокрема, дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції.

Цим же законом передбачено, що продавець (виконавець), який реалізує продукцію, повинен обов'язково зазначати ціну кожної одиниці такої продукції або однієї категорії продукції та ціну однієї стандартної одиниці цієї продукції. 
Написи щодо ціни реалізації продукції мають бути чіткими і простими для розуміння.
Ціна продукції повинна включати в себе всі податки та неподаткові обов'язкові платежі, які відповідно до законодавства сплачуються споживачем під час придбання відповідної продукції.

Нечіткі або двозначні положення договорів із споживачами тлумачаться на користь споживача.

Підсумовуючи вищевикладене, можна зробити наступні висновки,
1. Ціна на ціннику та у чеку не повинні бути різними.
2. Якщо ціна у чеку виявилась більшою, ви маєте право відмовитись від покупки, або вимагати продати товар за ціною у ціннику, або вимагати повернення різниці у ціні.

Окремо слід зазначити, якщо працівники магазину відмовляються продати вам товар за тією ціною, що у ціннику - то ними порушуються норми цивільного законодавства, оскільки магазин повинен виконувати умови публічного договору купівлі-продажу з кожним, хто до нього звернутися. А у разі такої відмови - магазин повинен відшкодувати збитки покупцю.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

2020-12-03 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин