Блог Права Дарьи Аккерман
Чому договір оренди житла все ж таки потрібно оформлювати письмово

Чому договір оренди житла все ж таки потрібно оформлювати письмово

 

Щоб в майбутньому не було жодних проблем, як і у власника квартири, так і у наймача, договір оренди житла все ж таки варто оформлювати за всіма правилами - письмово, а не як зазвичай буває на практиці, коли особи просто домовляються без будь-яких паперів.

Якщо ви наймач житла врахуйте, що у випадку не оформлення договору, наймодавець може висилити вас у будь-який момент, застосувавши навіть правоохоронні органи, оскільки без належного оформлення паперів, ви там дійсно знаходитесь без законних на то підстав. 
А може навіть виявитись наступне, що, так званий, наймодавець взагалі не має жодного відношення до цього житла і це такі шахрайські дії. 
Якщо ви наймодавець, то у випадку не укладення договору, врахуйте, що наймачі в цьому випадку жодним чином не будуть нести відповідальності за збереження самого житла та майна у ньому. 

А тому, в будь-якому разі варто відносини оренди житла закріпити письмово, як того вимагають норми права.
Відповідно до норм цивільного законодавства за договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.
Договір найму житла укладається у письмовій формі.

Серед обов'язків наймача визначено зобов'язання використовувати житло лише для проживання у ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані.
Крім того, наймач зобов'язаний своєчасно вносити плату за житло та самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

У разі спливу строку договору найму житла наймач має переважне право на укладення договору найму житла на новий строк.

Не пізніше ніж за три місяці до спливу строку договору найму житла наймодавець може запропонувати наймачеві укласти договір на таких самих або інших умовах чи попередити наймача про відмову від укладення договору на новий строк.
Якщо наймодавець не попередив наймача, а наймач не звільнив помешкання, договір вважається укладеним на таких самих умовах і на такий самий строк.

Якщо наймодавець відмовився від укладення договору на новий строк, але протягом одного року уклав договір найму житла з іншою особою, наймач має право вимагати переведення на нього прав наймача та (або) відшкодування збитків, завданих відмовою укласти з ним договір на новий строк.

У разі продажу житла, яке було предметом договору найму, наймач має переважне перед іншими особами право на його придбання.

Отже, якщо ви укладаєте договір оренди житла письмово, відповідно до норм законодавства, переваги таких відносин, виходячи з вищенаведеного - гадаємо очевидні для обох сторін.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-01-26 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин