Блог Права Дарьи Аккерман
Чим повинен бути укомплектований автомобіль

Чим повинен бути укомплектований автомобіль

Чим повинен бути укомплектований автомобіль

 

 

Відповідно до пункту 2.3. Правил дорожнього руху (далі - ПДР) для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зокрема зобов'язаний перед виїздом перевірити і забезпечити технічно справний стан і комплектність транспортного засобу (далі - т/з), правильність розміщення та кріплення вантажу.

Згідно з підпунктом "е" пункту 31.4.7 ПДР експлуатація т/з забороняється зокрема, якщо він не укомплектований працездатним вогнегасником і аптечкою. Також водії повинні укомплектувати своє авто знаком аварійної зупинки (миготливим червоним ліхтарем), що відповідає вимогам стандарту.

Вогнегасник повинен бути в закріпленому стані у місці, визначеному виробником. У разі, якщо конструкцією т/з такого місця не передбачено, вогнегасник повинен знаходиться в легкодоступних місцях, що цілком логічно.

Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1997 року N 1128 (1128-97-п) "Про забезпечення транспортних засобів первинними засобами пожежогасіння" (зі змінами) встановлено норми оснащення вогнегасниками колісних транспортних засобів. Для легкового автомобіля достатньо придбати один порошковий вогнегасник (закачного типу ОП-2 (з) або газом- витіснювачем в балоні ВП-2) з зарядом вогнегасної речовини не менше 2 кг. На вантажний - з зарядом 5 або 9 кг.

Згідно з ПДР в т/з в обов'язковому порядку повинна знаходитися аптечка, перелік медикаментів якої відповідає ДСТУ 3961-2000 для відповідного типу т/з. На медичній аптечці повинні бути нанесені відомості про тип т/з для якого вона призначена.

ДСТУ 3961-2000 передбачено дві модифікації автомобільної аптечки: АМА-1 або АМА-2. Аптечка АМА-1 призначена для укомплектування т/з, які мають до восьми включно сидячих місць, крім сидіння водія, і колісних тракторів. Аптечка АМА-2 призначена для укомплектування т/з з кількістю сидячих місць, крім сидіння водія, що перевищує вісім.

Відповідно до вимог пункту 4.2 ДСТУ 3961-2000 аптечка повинна комплектуватися двома комплектами медичних засобів: аварійним і експлуатаційним.

Перелік медикаментів автомобільної аптечки встановлений ДСТУ 3961-2000.

Аптечка, як і вогнегасник повинна бути в закріпленому стані у місці, визначеному виробником т/з. Але в разі, якщо конструкцією т/з спеціального місця для аптечки не передбачено, вона має розташовуватися в легкодоступному місці.

Статтею 35 Закону України «Про національну поліцію» встановлено підстави для зупинки автомобіля дорожнім інспектором. При цьому, така підстава як перевірка наявності аптечки або вогнегасника зазначеною нормою не передбачено.

Поліцейські не можуть зупиняти т/з на предмет перевірки наявності аптечки  підтверджується листом Національної поліції України від 11.01.2016 N 71/20/10 / 04-2016, який містить відповідні роз'яснення.
За відсутність аптечки і вогнегасника штраф не передбачений, за винятком водіїв т/з, які  перевозять пасажирів.

 

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

2020-09-15 15:02:00
true
Відео Дня









Архів Новин