Блог Права Дарьи Аккерман
Чи зобов'язаний суб'єкт господарювання укладати договори на вивіз сміття

Чи зобов'язаний суб'єкт господарювання укладати договори на вивіз сміття

 

Правила поводження з побутовими відходами в Україні  закріплені у законах України «Про житлово-комунальні послуги», «Про відходи» та «Про місцеве самоврядування в Україні». 

Так, відповідно до ст.35-1 ЗУ "Про відходи" поводження з побутовими відходами здійснюється відповідно до державних норм, стандартів і правил.

Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують роздільне збирання побутових відходів.

Відповідно до ЗУ "Про житлово-комунальні послуги" споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядку.

Статтею 17 ЗУ «Про відходи» передбачено, що суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов’язані укласти договори з юридичною особою, яка у порядку, затвердженому постановою КМУ «Питання надання послуг з вивезення побутових відходів» від 16.11.2011 № 1173, визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів на певній території, на якій знаходиться об’єкт утворення відходів. 
Порядок № 1173 передбачає процедуру підготовки та проведення конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на певній території населеного пункту з прийняттям відповідного рішення.

Таким чином, якщо Ви суб'єкт господарювання, власник або орендар приміщення, то зобов'язані укласти договір про вивезення сміття. Жодні аргументи, про те, що маєте мало відходів та самостійно їх вивозите - не діють. 
В протилежному випадку посадову особу юридичної особи або фізичну особу-підприємця може бути притягнуто до адміністративної відповідальності, передбаченої  ст. 152 КУпАП, та накладено штраф від 850 до 1700 грн.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

2020-09-18 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин