Блог Права Дарьи Аккерман
Чи потрібно оформлювати родичів, які допомагають ФОПу у бізнесі

Чи потрібно оформлювати родичів, які допомагають ФОПу у бізнесі

 

Відразу зазначимо, що оформлювати працевлаштування родичів, які Вам допомагають у бізнесі - потрібно. По суті, родичі - це такі ж працівники, як і інші, про їх прийняття на роботу потрібно повідомляти податкову, платити їм заробітну плату, утримувати податки й подавати за них звітність. А за їх неоформлену працю можна отримати штраф від Держпраці. 

Окремо слід зазначити, що на спрощеній системі оподаткування наймати працівників можуть тільки підприємці 2 та 3-ї груп.

Якщо ФОП потрібен, наприклад, продавець чи менеджер, тобто працівник, який буде виконувати обов'язки на постійній основі - потрібно укласти з ним трудовий договір.
Але, якщо потрібно виконати конкретне завдання, або залучати особу до роботи час від часу - достатньо підписати з нею цивільно-правовий договір.

Варто врахувати, що укладати цивільно-правові договори не слід, якщо родич працює у вас на постійній основі, оскільки під час перевірки такий договір перекваліфікують в трудовий, на ФОП накладуть штраф та  донарахують податки.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-23 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин