Блог Права Дарьи Аккерман
Чи можна жінці залишити прізвище чоловіка після розлучення

Чи можна жінці залишити прізвище чоловіка після розлучення

 

Інколи у жінки після розлучення з чоловіком виникає питання, чи можна лишити собі прізвище чоловіка (шлюбне), до якого так звикла, у той час коли сам чоловік проти. До того ж, зміна прізвища - це завжди ряд додаткових проблем по зміні документів та інших.

Відповідно до норм Сімейного Кодексу України, особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Отже, зміна шлюбного прізвища на дошлюбне або залишення на шлюбному прізвище залежить виключно від волевиявлення особи, яка змінила своє прізвище. І жодним чином заперечення чоловіка, вплинути на вирішення цього питання не можуть.

У разі розірвання шлюбу в органах ДРАЦС - питання відносно прізвища вирішується при державному розірванні шлюбу.


У разі розірвання шлюбу у судовому порядку - питання щодо прізвища, яке бажає мати той з подружжя, який змінював його під час державної реєстрації шлюбу, вирішується судом в залежності від того, як зазначено у вимогах заяви або позову. Тобто, під час розірвання шлюбу просто необхідно заявити про своє бажання залишити прізвище чоловіка після розлучення.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

2020-09-29 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин