Блог Права Дарьи Аккерман
Чи можна втратити квартиру за комунальні борги

Чи можна втратити квартиру за комунальні борги

 

Відразу зазначимо, позбавити квартири за комунальні борги можуть. Але є суттєві нюанси. Про які ми розкажемо нижче.

Факт залишається фактом, і тарифи за комунальні послуги періодично зростають, що робить їх сплату все складнішою. Але знайте, якщо постачальник комунальних послуг погрожує Вам відібрати квартиру за борги, тут ще боятися не варто. Сам постачальник цього зробити не може, не має права. А до цього можливого моменту пройде ще деякий час судових тяганин, і можливо до того часу, Ви встигнете розрахуватись із боргами.

Отже, якщо боржник відмовляється сплачувати борги добровільно або ж укласти договір реструктуризації боргу, то постачальник комунальних послуг може звернутись до суду із вимогою про стягнення боргу у позовному або наказному провадженні. Якщо суд винесе рішення про стягнення боргу, то звісно прийдеться його виконувати. І якщо Вами добровільно не буде виконано рішення суду, його передадуть на примусове виконання.

Порядок примусового виконання рішення суду про стягнення заборгованості і порядок реалізації нерухомого або іншого майна – регулюються Законом України "Про виконавче провадження". 

В першу чергу борг буде стягуватися з рахунків у банках та карткових рахунків. Якщо їх немає або недостатньо, кошти можуть стягуватись із заробітної плати, пенсії чи стипендії. Розмір відрахувань з таких доходів боржника не має перевищувати 20% суми доходів, які залишаються після відрахування обов'язкових податків і зборів.

У разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на належне боржнику інше майно, крім майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення.

Законом також передбачені і інші негативні наслідки примусового виконання рішення суду, такі як внесення боржника до Єдиного реєстру боржників, оголошення його транспортного засобу в розшук, можливість звернення державного виконавця з клопотанням до суду про заборону виїзду за кордон.

Реальна загроза втратити житло - це накладення арешту на квартиру або інше житло боржника, але сума боргу у такому разі повинна бути не меншою за 20 мінімальних заробітних плат. На сьогодні це 100 000 грн.

Виконання рішення суду про примусову реалізацію житла може здійснюватися як державним, так і приватним виконавцем. 

Але існують умови, за яких житло забрати у Вас не зможуть. У разі якщо:

- сума заборгованості менше 20 мінімальних зарплат (100 000 грн.),

- якщо це житло у боржника єдине, 

- хоча заборгованість і більше 100 000 грн., але у боржника є інша нерухомість, то виконавець має право накласти арешт на неї.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

2020-09-21 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин