Блог Права Дарьи Аккерман
Чи можна повернути неякісні ліки

Чи можна повернути неякісні ліки

 

Відповідно до ст. 20 ЗУ «Про лікарські засоби»  на території України можуть реалізовуватись лише зареєстровані лікарські засоби, крім випадків, передбачених Законом. 


Реалізація лікарських засобів здійснюється лише за наявності сертифіката якості, що видається виробником (для імпортованих лікарських засобів – імпортером, виробником або особою, що представляє виробника лікарських засобів на території України).
Забороняється реалізація (відпуск) громадянам неякісних лікарських засобів або таких, термін придатності яких минув або на які відсутній сертифікат якості, що видається виробником.

Згідно зі ст. 698 ЦК України, за договором роздрібної купівлі-продажу продавець, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товару, зобов’язується передати покупцеві товар, що звичайно призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов’язується прийняти товар і оплатити його.

А отже, під час купівлі лікарських препаратів в аптеці покупець фактично укладає договір роздрібної купівлі-продажу, а тому у сторін виникають права та обов'язки за цим договором, передбачені нормами цивільного права.

Відповідно до ЗУ «Про захист прав споживачів» належна якість товару, роботи або послуги – це властивість продукції, яка відповідає вимогам, встановленим для цієї категорії продукції у нормативно-правових актах і нормативних документах, та умовам договору із споживачем.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 № 172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів» лікарські препарати належної якості обміну та поверненню не підлягають.

У разі виникнення у покупця будь-якого сумніву щодо якості лікарських засобів, їх перевірки на якість або у випадку підозри щодо їх фальсифікаці, покупець має можливість звернутись Держлікслужби або її територіальних органів.
Слід зазначити, що факт неналежної якості лікарських препаратів підтверджується висновком щодо якості лікарських засобів, виданим підпорядкованою лабораторією територіального органу Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та/або уповноваженою лабораторією; розпорядженням Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.

Повернення лікарських препаратів та медичних виробів неналежної якості можливе лише за умови надання розрахункового документу на їх придбання, передбаченого ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

Відповідно до положень ЗУ «Про захист прав споживачів» продавець або виробник зобов’язані прийняти товар неналежної якості у споживача і задовольнити його вимоги. А споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

2020-09-27 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин