Блог Права Дарьи Аккерман
Чи можна отримати компенсацію замість соціальної відпустки працівникам, які мають дітей

Чи можна отримати компенсацію замість соціальної відпустки працівникам, які мають дітей

 

Так, відповідно до ст. 182-1 КЗпП України жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 цього Кодексу). 

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Слід зазначити, що така відпустка надається працівникові за календарний, а не за відпрацьований робочий рік. І вона може бути використана працівником у будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дітей.

Статтею 24 ЗУ "Про відпустки" передбачено, що у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Можливості заміни додаткової відпустки працівникам, які мають дітей грошовою компенсацією в інших випадках, законодавством не передбачена. 

Тобто, якщо працівник продовжує працювати - права на отримання компенсації за невикористану соціальну відпустку на дітей він не матиме. Лише тільки при звільненні.

При цьому, варто обов'язково врахувати, при звільненні такого працівника - роботодавець повинен виплатити компенсацію за всі невикористані дні додаткових відпусток на дітей за всі роки, коли існувало право на такі відпустки.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-26 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин