Блог Права Дарьи Аккерман
Чи можна надіслати працівнику трудову книжку поштою в день його звільнення

Чи можна надіслати працівнику трудову книжку поштою в день його звільнення

 

Статтею 47 КЗпП України передбачено, що власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок.

У випадку, коли працівник відсутній на роботі у день звільнення, власник або  уповноважений ним орган в цей  день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою  про необхідність отримання трудової книжки (Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників № 58). 

Таким чином, роботодавець матиме доказ, що ним дотримано трудових прав працівника, а трудова книжка не була вручена особисто працівнику з незалежних від роботодавця причин.  В подальшому це убезпечить його від можливих судових процесів. Оскільки, у разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу, працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Днем звільнення в такому разі вважатиметься день видачі трудової книжки. Крім того, можливе застосування фінансових санкцій та адміністративної відповідальності.

Надіслати поштою трудову книжку працівнику можна лише у тому випадку, коли є письмова згода працівника на таке пересилання. В протилежному випадку - можливе лише вручення особисто.

Якщо трудова все ж таки не буде вручена (з незалежних підстав), то трудові книжки та їх дублікати, що не були одержані працівниками при звільненні,  зберігаються протягом двох  років  у відділі кадрів підприємства окремо  від інших трудових книжок працівників, які перебувають на  роботі.  Після  цього  строку  не затребувані трудові  книжки  (їх дублікати) зберігаються в архіві підприємства протягом 50 років, а по закінченні зазначеного строку їх можна знищити в установленому порядку.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-15 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин