Блог Права Дарьи Аккерман
Чи може адвокат з діючим свідоцтвом стати на облік як безробітний

Чи може адвокат з діючим свідоцтвом стати на облік як безробітний

 

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЗУ «Про зайнятість населення» до зайнятого населення належать особи, зокрема, які працюють за наймом на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, особи, які забезпечують себе роботою самостійно (у тому числі члени особистих селянських господарств).

Згідно п. 14.1.226 ст. 14 ПК України самозайнята особа - платник податку, який є фізичною особою-підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність. Незалежна професійна діяльність – це, зокрема, діяльність адвокатів.

В розумінні ПК України та ст. 31 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат є самозайнятою особою.
Згідно висновку ВС у справі №750/9213/16-ц, адвокатська діяльність є незалежною професійною діяльністю відповідно до ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а тому особа не може вважатися незайнятою особою з часу отримання нею свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, незалежно від часу взяття її на облік органами Державної фіскальної служби України.

Отже, адвокату, який має діюче свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, надана законом можливість забезпечувати себе роботою, тобто адвокат є особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, належить до зайнятого населення та не може бути визнаний безробітним. 

А тому, для отримання статусу безробітного адвокату необхідно буде зупинити свою адвокатську діяльність.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-12 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин