Блог Права Дарьи Аккерман
Чи довіряєте Ви своєму СТО? Здаєте автомобіль під чесне слово

Чи довіряєте Ви своєму СТО? Здаєте автомобіль під чесне слово

 

Виконавець, що ремонтує Вам авто - це суб’єкт господарювання, який відповідає встановленим вимогам Технічного регламенту та надає послуги з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів, їх складових частин.
І відносини із ним, як і з усіма іншими надавачами послуг повинні регулюватись договором.


Проте, на практиці іноді виходить зовсім по іншому. Хтось порекомендував хороших "хлопців" і Ви залишаєте без усіляких сумнівів їм своє авто на ремонт так під чесне слово. А що буде, якщо щось піде не так? Значно завишають ціну, аніж ту, яку обумовили, поставили неякісні деталі та взагалі погрожують не повернути авто, внаслідок Ваших претензій?

Відповідно до Правил надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів, затверджених Наказом Міністерства інфраструктури України 28.11.2014 № 615  послуги з технічного обслуговування і ремонту КТЗ чи його складових частин (систем) надаються замовникові на підставі договору про технічне обслуговування і ремонт КТЗ, що укладається відповідно до вимог цивільного законодавства між замовником і виконавцем (договір, наряд-замовлення, накладна, квитанція тощо). 


Договір про технічне обслуговування і ремонт КТЗ повинен містити істотні умови відповідно до статті 25 Закону України «Про автомобільний транспорт».


Якщо для надання послуг відсутня потреба залишати КТЗ, його складові частини (системи) на відповідальне зберігання у виконавця, надання послуг оформлюється рахунком-фактурою, накладною, квитанцією тощо, а також нарядом-замовленням на надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісного транспортного засобу (додаток 1), у яких обов'язково робиться запис про гарантійні зобов'язання (у випадках, передбачених цими Правилами), який засвідчується підписом контролера якості та скріплюється печаткою виконавця (за наявності).


Послуги, які надаються у присутності замовника без надання виконавцем гарантійних зобов’язань (підкачування пневматичних шин, заміна експлуатаційних рідин, діагностичні роботи без втручання у конструкцію КТЗ тощо), можуть оформлятися лише шляхом видачі документа, що підтверджує оплату робіт за надані послуги.
Виконавець забезпечує відповідальне зберігання КТЗ, їх складових частин (систем) замовника в період надання послуг.

До укладення договору виконавець надає замовнику необхідну, доступну та достовірну інформацію щодо переліку робіт з технічного обслуговування і ремонту КТЗ та їх складових частин (систем).

Тобто, договір у даному випадку буде слугувати Вам всіма можливими гарантіями якісного обслуговування із конкретним переліком послуг  за ту вартість, за яку Ви домовились. На свій розсуд виконавець не буде робити що заманеться і виставляти якісь неймовірні рахунки. І тільки у разі потреби виконання додаткових робіт, які і відповідне збільшення вартості послуг - укладається додаткова угода.  

Крім того, Ви будете впевнені, що Ваш автомобіль під відповідальним зберіганням і доки він ремонтується, за його збереження несе відповідальність виконавець послуг. 


А у протилежному випадку - Договір буде доказом у суді.
А отже, на нашу думку, нехтувати укладенням договору з виконавцем ремонтних робіт Вашого авто - не слід, навіть якщо "хлопці свої та 100 разів перевірені". 

Окремо, варто зазначити, що будь які погрози зі сторони виконавця щодо примусового утримання авто і не повернення власнику - є в будь-якому разі протиправні, навіть за умови наявності Договору.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-01-07 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин