Блог Права Дарьи Аккерман
Частково повернути витрати на оплату навчання цілком можливо. У вигляді податкової знижки

Частково повернути витрати на оплату навчання цілком можливо. У вигляді податкової знижки

 

Відразу зазначаємо, що 31.12.2020 сплине термін для реалізації права на податкову знижку за 2019 рік. А отже, тим хто хоче ним скористатися - потрібно поквапитись.

Що таке податкова знижка
Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.
Перелік витрат, за якими платник має право на застосування податкової знижки визначено у п. 166.3 ст. 166 Кодексу.

Коли і у кого виникає право на податкову знижку на навчання
Відповідно до ст.166 п.166.3 ПК України подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають право громадяни, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

Отримати податкову знижку може особа:
- яка має громадянство України та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;
- не є приватним підприємцем;
- загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не перевищує суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, а у випадках передбачених законом – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду.

Куди звертатись із документами
До територіального органу ДПС за своїм місцем реєстрації.

Які документи необхідно подати для оформлення знижки
- заяву із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування
  відшкодування;
- копію паспорта та РНОКПП особи, яка сплатила за навчання;
- копію паспорта (свідоцтва про народження) особи, яка навчається;
- податкову декларацію про майновий стан і доходи за відповідною формою,
- платіжні/розрахункові документи із сумами сплачених коштів за вказаний період;
- договір із навчальним закладом, в якому повинно бути зазначено вартість навчання та строк її оплати;
- довідку про заробітну плату за звітний період з обов’язковим включенням сум утримуваних податків;
- документи, що підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості навчання членом сім’ї першого ступеня споріднення, а не самому студенту).

Коли сума буде зарахована
Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження податкової декларації.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

2020-09-23 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин