Блог Права Дарьи Аккерман
Борг у спадок. Що потрібно знати

Борг у спадок. Що потрібно знати

 

Згідно ст. 1268 ЦКУ спадкоємець має право прийняти спадщину або відмовитися від неї. 
У разі прийняття – до спадкоємця переходять усі права та обов’язки спадкодавця.

Важливо! Часткове прийняття спадщини, а саме - відмова від прийняття її боргової частини - не допускається, обов’язковою умовою вступу в спадщину є беззастережне прийняття спадкоємцями, як прав, так і обов’язків, які залишилися після смерті спадкодавця.

Відповідно до ст. 1282 ЦК України, спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.
Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.
У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора звертає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

Отже, приймаючи спадщину, спадкоємці відповідають за борги спадкодавця, але в межах вартості спадкового майна. І в ніякому разі кредитори не мають право вимагати погашення боргу із власного майна спадкоємця. Якщо розмір зобов’язання перевищує вартість отриманого у спадщину майна, інша частина зобов’язання припиняється в зв’язку з неможливістю її виконання.
Проте, спадкоємці мають право відмовитись від прийняття спадщини, в такому випадку – борги за спадкоємця платити буде не потрібно, але тоді і спадкове майно спадкоємці не отримають. 

Отже, перед тим як прийняти спадщину – проаналізуйте всі «+» та «-», а саме, - різницю між вартістю спадкового майна та сумоб боргу, і якщо рахунок не на користь спадкоємця, раціональніше буде відмовитись від спадщини.

Варто також пам’ятати. Якщо спадкоємець проживав окремо від спадкодавця, та не бажає приймати спадщину – він просто не подає нотаріусу заяву про прийняття спадщини, це і буде відмовою. Але якщо, спадкоємець та спадкодавець проживали разом – спадкоємцю необхідно подати нотаріусу саме заяву про відмову від спадщини (інакше такий спадкоємець буде вважатися таким, що прийняв спадщину).

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

2020-09-23 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин