Блог Права Дарьи Аккерман
Благоустрій прибудинкових територій

Благоустрій прибудинкових територій

 

Проектування та благоустрій прибудинкових територій регулюється ДБН 2.2-5:2011 «Благоустрій територій».

У розділі «Благоустрій прибудинкових територій» наведені такі основні вимоги до територій з колективним користуванням прибудинковою територією (багатоквартирна багатоповерхова забудова):

  • обов’язково необхідно передбачати такі елементи: проїзд (проїзди), пішохідні комунікації (основні, другорядні), велосипедні доріжки, майданчики (дитячі, спортивні, відпочинку, розміщення контейнерів для збирання побутових відходів, гостьових автостоянок, майданчики для вигулу собак), озеленення території;
  • в місцях перетину пішохідних доріг з автомобільними проїздами слід влаштовувати плавні переходи для пересування маломобільних груп населення;
  • проїзна та пішохідна частини повинні бути обов’язково розмежовані;
  • між вимощенням житлового будинку і проїздом необхідно передбачати прибудинкові смуги озеленення;
  • розміщення дитячих, спортивних, сміттєвих майданчиків вздовж магістральних вулиць забороняється;
  • висота огородження прибудинкової території (за наявності) має бути не більше ніж 2,0 м на межі із сусідніми земельними ділянками та не більше ніж 2,5 м на межі з вулицею.

Трасування внутрішньоквартальних проїздів повинне забезпечувати механізоване прибирання сміття і снігу без "мертвих зон", недоступних для спеціально обладнаних транспортних засобів, що здійснюють механізоване прибирання.

Із зовнішнього боку проїздів треба залишати технічну смугу для складування снігу під час його прибирання з проїздів.

Використання майданчиків розворотів для зупинки і зберігання транспортних засобів заборонено.

Обов’язковий перелік елементів благоустрою на прибудинковій території колективного користування повинен включати: тверді види покриття проїзду, різні види покриття майданчиків, елементи сполучення поверхонь, обладнання майданчиків, озеленення, освітлювальне обладнання, урни, обладнання для паркування велосипедів.

Озеленення прибудинкової території треба формувати між вимощенням житлового будинку і проїздом (прибудинкові смуги озеленення), між проїздом та зовнішніми межами території: на прибудинкових ділянках - квітники, клумби, рослини, що в’ються, компактні групи кущів, невисоких окремих дерев; на іншій території - вільні композиції і різноманітні прийоми озеленення. Рекомендується використання декоративних видів зелених насаджень.

Розміщення майданчиків (дитячих, спортивних, для розміщення контейнерів) на прибудинковій території, що розташована вздовж магістральних вулиць, заборонено.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

2021-08-24 15:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин