Блог Права Дарьи Аккерман
Бійка на роботі - це особисте або нещасний випадок на виробництві? Дивлячись, з яких підстав

Бійка на роботі - це особисте або нещасний випадок на виробництві? Дивлячись, з яких підстав

Бійка на роботі це особисте або нещасний випадок на виробництві? Все залежить від підстав. 

Верховним Судом у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 09.01.2020 у справі № 635/3143/17 зроблено наступний висновок з цього питання.
Так, під час виконання працівником своїх трудових обов’язків на підприємстві, між ним та іншим працівником сталася сварка, внаслідок чого сталася бійка, і один працівник іншому заподіяв тілесні ушкодження. Вироком суду працівник був визнаний винним у спричиненні тілесних ушкоджень на його робочому місці.
Потерпілий звернувся із позовом до підприємства, треті особи ГУ Держпраці, Фонд соціального страхування, про встановлення факту нещасного випадку на виробництві, визнання незаконними актів про нещасний випадок на виробництві, не пов'язаний з виробництвом та їх скасування, зобов’язання вчинити певні дії.
Судом першої інстанції, яке залишено без змін судом апеляційної інстанції – у задоволенні позову потерпілому відмовлено, оскільки на думку суду позивачем не було доведено факт того, що нещасний випадок з ним стався на роботі, погіршення стану його здоров'я, інвалідність є у причинному зв'язку із отриманими тілесними ушкодженнями саме на робочому місці.

Однак Верховний суд зробив інший висновок. 
Відповідно до ч. 2 ст. 36 цього Закону факт нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання розслідується в Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (далі - Порядок), затвердженому Кабінетом Міністрів України. Пунктом 7 Порядку передбачено, що розслідування проводиться у разі раптового погіршення стану здоров’я працівника, одержання  ним  поранення, травми, у тому числі, внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою  особою. За пунктом 14 Порядку визнаються пов’язаними з виробництвом нещасні випадки, що стались з працівниками під час виконання трудових обов’язків, а також ті, що стались у період: перебування на робочому місці, починаючи з прибуття працівника на підприємство до його вибуття, який фіксується відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, у тому числі протягом робочого часу, підготовки до роботи та приведення в порядок після закінчення роботи знарядь виробництва. 

Відповідно до пункту 16 Порядку нещасні випадки, пов’язані із завданням тілесних ушкоджень іншою особою, або вбивство працівника під час виконання чи у зв’язку з виконанням ним трудових (посадових) обов’язків чи дій в інтересах підприємства незалежно від порушення кримінальної справи розслідуються відповідно до цього Порядку. Такі випадки визнаються пов’язаними з виробництвом (крім випадків, що сталися з особистих мотивів).
Вказівка у вироку районного суду про те, що один працівник заподіяв іншому тілесні ушкодження в ході конфлікту, що раптово виник на грунті особистих неприязних відносин, не свідчить про наявність підстав для невизнання нещасного випадку таким, що пов'язаний із виробництвом, оскільки цим же вироком встановлено, що винний працівник пред’явив потерпілому претензії щодо охорони припаркованого автомобіля.

В науці кримінального права до особистих мотивів злочину відносять помсту, сексуальні спонукання, ревнощі, боягузтво, жорстокість, кар’єризм, заздрість, жалість, співчуття, родинні та інші почуття, сором, захопленість певними предметами або будь-якою діяльністю.

Виникнення конфлікту на грунті претензій щодо неналежного виконання трудових обов’язків на підприємстві свідчать про відсутність підстав для застосування виключення, передбаченого пунктом 16 Порядку (щодо випадків, що сталися з особистих мотивів).

А отже, на думку Верховного суду – тілесні ушкодження, отримані Позивачем внаслідок агресивних дій іншого працівника, сталися у процесі виконання ним трудових обов'язків, а отже – це є нещасним випадком, пов'язаним з виробництвом.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

2020-12-26 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин