Блог Права Дарьи Аккерман
Аліменти для студентів

Аліменти для студентів

 

Відповідно до ст. 199 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Статтею 181 СК України передбачено, що способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними.

Зокрема, один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві.

Також, статтею 189 СК України передбачено, що батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. У разі невиконання одним із батьків обов’язку за договором - аліменти стягуються на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Якщо, аліменти добровільно не сплачуються, то можна стягнути їх у судовому порядку.
Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів, передбачені ст. 182 СК України.
Право на отримання аліментів мають студенти незалежно від форми навчання. Однак при призначенні суми аліментів, суд може врахувати всі ці деталі.

Аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.
За минулий час аліменти можуть бути присуджені, якщо позивач надасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-09 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин