Блог Права Дарьи Аккерман
Алгоритм дій для стягнення аліментів

Алгоритм дій для стягнення аліментів

 

Якщо інший із батьків не бажає утримувати дитину у добровільному порядку, доводиться стягувати аліменти - у примусовому. Тож наводимо чіткий алгоритм дій як стягнути аліменти у примусовому порядку.

По-перше, потрібно буде підготувати позовну заяву або заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів до суду. Наразі в мережі інтернет існує безліч зразків, і позовну заяву можна спробувати підготувати самостійно. Але звісно, можно звернутись і за професійною допомогою юриста. Як зручніше.

Наступне. Потрібно буде подати позовну заяву або заяву про видачу судового наказу з додатками до місцевого суду за зареєстрованим місцем проживання. 

Окремо зазначаємо, що відповідно до ЗУ "Про судовий збір",  позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів - звільняються від сплати судового збору.

Наступний крок - це отримання рішення суду та виконавчого листа або судового наказу.

Та відповідно вже само звернення із виконавчим листом або судовим наказом до державної виконавчої служби за місцем реєстрації боржника для примусового виконання рішення суду. У заяві обов'язково вкажіть всю відому Вам інформацію про боржника та реквізити банківського рахунка, на який слід перераховувати кошти.

Окремо слід зазначити, виконавчий документ про стягнення аліментів разом із заявою може бути самостійно поданий стягувачем, за місцем виплати боржникові заробітної плати, пенсії або стипендії задля утримання із неї заборгованості.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-01-16 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин