Типові форми трудових договорів про надомну та дистанційну роботу

Мінекономіки України своїм наказом від 05.05.2021 р. № 913-21, який набрав чинності 16.07.2021 року, затвердив типову форму трудових договорів про надомну та дистанційну роботу.

Наказом № 913-21 Мінекономіки затвердило:

  • типову форму трудового договору про надомну роботу;

  • типову форму трудового договору про дистанційну роботу.

Нагадаємо про те, що 27 лютого 2021 року набув чинності Закон № 1213-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу».

Законом на законодавчому рівні унормовано питання дистанційної та надомної праці. Порядок організації дистанційної або надомної роботи встановлений відповідно ст. 60-1 та ст. 60-2 Кодексу законів про працю України. Також ст. 60 Кодексу законів про працю України визначено чітке визначення «гнучкого режиму робочого часу» та коли його можна брати. В ст. 29 Кодексу законів про працю України закріплено які саме обов’язки покладаються на власника або уповноваженого ним органу до початку роботи працівника за трудовим договором.

!!!! Додержання письмової форми при укладанні трудового договору про дистанційну або надомну роботи є обов'язковим (пп. 6-1 ч. 1 ст. 24 Кодексу законів про працю України).

Надомна робота - це форма організації праці, за якої робота виконується працівником за місцем його проживання або в інших визначених ним приміщеннях, що характеризуються наявністю закріпленої зони, технічних засобів (основних виробничих і невиробничих фондів, інструменту, приладів, інвентарю) або їх сукупності, необхідних для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або функцій, передбачених установчими документами, але поза виробничими чи робочими приміщеннями власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу.

Дистанційна робота - це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Гнучкий режим робочого часу - це форма організації праці, за якою допускається встановлення іншого режиму роботи, ніж визначений правилами внутрішнього трудового розпорядку, за умови дотримання встановленої денної, тижневої чи іншої, встановленої на певний обліковий період (тиждень, місяць, квартал, рік тощо), норми тривалості робочого часу.

Більш детально щодо Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу» можна ознайомитись за посиланням: надомна та дистанційна робота.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

2021-07-24 14:30:00