Поновлення працівника на роботі за рішенням суду. Як діяти роботодавцю

 

Відповідно до ст. 233 КЗпП України працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника підлягає негайному виконанню. При чому негайне виконання судового рішення полягає в тому, що воно набуває властивостей обов’язковості і підлягає виконанню з часу його оголошення в судовому засіданні. Чекати набрання рішенням законної сили - не потрібно.

Рішення суду про поновлення на роботі вважатиметься виконаним з моменту видання роботодавцем відповідного наказу та внесенням запису до трудової книжки.

У разі визнання судом звільнення або переведення на іншу роботу незаконним - вважається, що працівник не припиняв своєї роботи, а значить укладати новий трудовий договір із ним не потрібно, всі умови раніше укладеного договору зберігаються в повному обсязі.

Варто нагадати, що поновлення працівника на роботі у такому випадку відбувається з дати звільнення працівника, а не з дати винесення судом відповідного рішення. Отже, поновлення відбуватиметься, так званим, "заднім числом".

Отже, у випадку поновлення працівника на роботі, роботодавцю необхідно:
➡️ видати наказ про поновлення працівника на роботі, зазначивши у ньому про скасування наказу про звільнення, 
➡️ фактично допустити працівника до виконання трудових обов'язків, тобто - створити умови, за яких працівник зможе здійснювати трудові обов'язки у порядку, що мав місце до незаконного звільнення,
➡️ внести відповідні зміни до трудової книжки, особової  картки, табеля обліку використання робочого часу, доповнення до особового листка з обліку кадрів та внутрішнього опису особової справи,
➡️ виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

 

 

 

2021-02-18 11:01:00